میکرونیدلینگ

میکرونیدلینگ یک تکنیک درمانی ساده، ایمن، موثر و کم تهاجمی برای پوست است. در ابتدا این تکنیک تنها برای جوانسازی پوست مورد استفاده قرار می گرفت. اما به مرور، کاربردهای قابل توجه دیگری نیز برای آن آشکار شد که همگی آنها به بهبود سلامت پوست می انجامند. پوست صاف و شفاف، یکی از فاکتورهای اصلی در زیبایی به شمار می رود. هر چقدر هم که اعضای صورت و بدن، خوش فرم و متناسب باشند، تا وقتی که پوست مملو از لکه، چروک و جای زخم و آکنه باشد، زیبایی دیگر اجزا به چشم نخواهد آمد. 

گاهی اوقات به دلیل افزایش سن، بروز سوختگی، آکنه های شدید، ایجاد زخم های گوناگون و کمبود ویتامین های مورد نیاز، پوست قابلیت درمان و بهبود خود را از دست می دهد. ناهمواری هایی که در اثر این موارد روی پوست ایجاد می شوند، در صورتی که به کمک یک عامل خارجی مورد درمان قرار نگیرند، ماندگار می شوند و ظاهر پوست را تحت تاثیر قرار می دهند. روش میکرونیدلینگ می تواند با برانگیختن پوست، فرایند بهبود را در آن فعال کرده و فرصتی مجدد برای برطرف نمودن این ایرادات پوستی فراهم آورد.  

میکرونیدلینگ

میکرونیدلینگ چیست؟

میکرونیدلینگ یک روش نسبتا جدید کم تهاجمی برای جوانسازی و بهبود پوست است. این تکنیک، شامل ایجاد سوراخ های سطحی و کنترل شده روی پوست با غلتاندن سوزن های بسیار کوچک و ظریف روی آن می باشد. فواید میکرونیدلینگ و تاثیر بالای آن سبب شد تا در مدت کوتاهی محبوبیت بالایی به دست آورد. علت مقبولیت گسترده این تکنیک، هزینه اندک، ایمنی بالا، تاثیر قابل توجه و آموزش آسان و سریع آن است. از این روش برای تقویت کلاژن سازی جهت درمان اسکار های پوستی و همچنین برای رساندن مواد دارویی و واکسن های درمانی به پوست استفاده می شود.

در چند سال اخیر نوآوری های گوناگونی در ابزار های مورد استفاده برای میکرونیدلینگ صورت گرفته. به منظور حصول نتایج بهتر، از میکرونیدلینگ می توان در کنار سایر روش های جراحی جوانسازی پوست همچون پی آر پی استفاده کرد.  برای دریافت نتیجه بهتر از میکرونیدلینگ، بهتر است جلسات تکرار شوند. البته باید بین جلسات تقریبا ۱ ماه فاصله بیفتد تا پوست فرصت ترمیم خود را بیابد. معمولا توصیه می شود که بین ۴ تا ۶ بار برای انجام میکرونیدلینگ اقدام شود تا ایده آل ترین نتایج به دست آیند. طول مدت جلسات میکرونیدلینگ بین ۲۰ دقیقه تا ۱ ساعت متغیر است.

ابزار میکرونیدلینگ 

ابزاری که برای تکنیک میکرونیدلینگ مورد استفاده قرار میگیرد، درمارولر نام دارد. یک درمارولر استاندارد، دارای دسته ای ۱۲ سانتی متری و غلتکی با ابعاد ۲ در ۲ سانتی متر می باشد. روی سطح این غلتک کوچک، با میکرونیدل ها (سوزن های خیلی ریز) پوشانده شده. این میکرونیدل ها در ۸ ردیف ۲۴ تایی قرار گرفته اند. یعنی در مجموع این ابزار میکرونیدل دارد که با فواصل ثابت از یکدیگر روی غلتک نصب شده اند. میکرونیدل ها بین ۰.۵ تا ۳ میلیمتر طول دارند و ضخامت (قطر) آن ها نیز بین ۰.۰۷ تا ۰.۲۵ میلیمتر است. 

بار غلتاندن یک درمارولر استاندارد (حاوی ۱۹۲ سوزن به طول ۲ میلیمتر و قطر 0.07 میلیمتر) روی ناحیه ای از پوست، باعث ایجاد تقریباً ۲۵۰ سوراخ در هر سانتی متر مربع می شود. با توجه به میزان فشاری که پزشک به درمارولر وارد می کند، این سوراخ های ایجاد شده می توانند به قدری عمیق شوند که به لایه درم پوست برسند. به عبارت دیگر، با هر بار غلتاندن درمارولر ۱۶ سوراخ ریز در هر سانتی متر مربع روی استراتوم کورنئوم (خارجی ترین لایه اپیدرم) ایجاد می شود بدون اینکه لایه اپیدرم متوجه آسیب جدی و غیر قابل بازگشتی شود.

میکرونیدلینگ

مکانیسم عملکرد میکرونیدلینگ

میکرونیدل های درمارولر، بدون صدمه زدن به ساختار اپیدرم، آسیب های کنترل شده ای روی آن ایجاد می کنند. این ریز آسیب ها با ایجاد خونریزی سطحی اندک و با فعال کردن فرایند بهبود زخم، منجر به بهبود سطح پوست می شوند. فرایند بهبود زخم، سبب آزاد شدن فاکتورهای رشد گوناگون از جمله PGF، فاکتورهای رشد TGF-α و TGF-β، پروتئین فعال کننده بافت همبند، فاکتور رشد بافت همبند و فاکتور رشد فیبروبلاست (FGF) می شود. میکرونیدل ها همچنین لایه های سفت شده و قدیمی اسکار را از بین می‌برند و اجازه می دهند تا خونرسانی مجدد به این مناطق صورت گیرد. این روش، برای جوانسازی پوست از فیزیولوژی خود بدن در بهبود زخم استفاده می کند. در ادامه ذخایر جدید کلاژن منجر به سفت شدن پوست و پر شدن اسکارهای آتروفیک پوست می شود.

فواید میکرونیدلینگ

در مقایسه با دیگر روش های جوانسازی پوست، میکرونیدلینگ هزینه کمتری در پی دارد. به علاوه دوره نقاهت خاصی متوجه فردی که برای این کار مراجعه می کند، نخواهد بود. فرد می تواند بلافاصله بعد از انجام پروسه میکرونیدلینگ،‌فعالیت های خود را از سر بگیرد.  میکرونیدلینگ تکنیکی بسیار سریع است و زمان زیادی از مراجعه کننده نخواهد گرفت. مراقبت های بعد از این پروسه، ساده هستند و دستورالعمل های پیچیده ای برای دنبال کردن وجود ندارد. به علاوه تمام فواید نام برده، میکرونیدلینگ فرایندی بسیار کم خطر است. ریسک عفونت در این فرایند بسیار ناچیز می باشد. خصوصا اگر برای انجام این کار به کلینیک مراجعه نمایید، عملا خطری از بابت عفونت کردن وجود نخواهد داشت. 

دارا بودن حالت ارتجاعی یکی از مهم ترین فاکتورهای یک پوست جوان و شاداب است.وجود الاستین و کلاژن کافی در پوست عواملی هستند که حالت ارتجاعی در پوست به وجود می آورند. معاینات بافت شناسی روی مراجعه کنندگانی که ۴ جلسه میکرونیدلینگ (با فواصل یک ماه بین هر جلسه) انجام داده اند، حاکی از افزایش ۴۰۰ درصدی ذخایر کلاژن و الاستین در پوست آنها و همچنین ضخیم شدن لایه استراتوم اسپینوزوم پوست بوده است. روشن شدن پوست یکی دیگر از فواید میکرونیدلینگ محسوب می شود. این روش با لایه برداری از پوست و زدودن لایه های مرده، می تواند پوستی روشن تر برای فرد به همراه داشته باشد.

میکرونیدلینگ

میکرونیدلینگ در چه مواردی کاربرد دارد؟

کاربرد گسترده و فواید میکرونیدلینگ سبب شده تا این روش به یکی از پرطرفدارترین روش ها برای بهبود وضعیت پوست تبدیل شود. در ادامه مواردی که می توانند به کمک میکرونیدلینگ مورد درمان قرار گیرند را بررسی خواهیم کرد.

جوانسازی :

نخستین و اصلی ترین کاربرد میکرونیدلینگ، جوانسازی پوست است. پوست برخی افراد، با اینکه مشکل حادی همچون جای زخم، جای آکنه یا چروک ندارد، اما از شادابی و طراوت لازم نیز برخوردار نیست. برای بازیابی طراوت و شفافیت پوست، اولا لازم است که سلول های مرده پوست با سلول های جدید جایگزین شوند؛ ثانیا باید مواد مورد نیازپوست تامین گردند. مجموعه چنین اقداماتی در دسته جوانسازی پوست قرار می گیرد. 

درمان آلوپسی :

میکرونیدلینگ یکی از جدیدترین تکنیک هایی است که برای درمان آلوپسی آندروژنیک (ریزش مو با الگوهای مشخص و علل ژنتیکی) مورد استفاده قرار می گیرد. این روش با ایجاد میکروکانال های متعدد روی پوست، با رساندن محلول های درمانی به لایه درم پاپیلاری، در درمان ریزش مو موثر است.

برطرف کردن جای زخم، جای آکنه :

فواید میکرونیدلینگ در درمان جای اسکار، بسیار چشمگیر و قابل توجه است. اغلب افراد روی پوست خود اثری از سوختگی، جای اسکار های قدیمی یا زخم های ناشی از آکنه دارند که پس از سال ها بهبود نیافته اند. برخی تصور می‌کنند که چنین آثاری به هیچ روشی جز روش های تهاجمی و سنگین همچون جراحی یا لیزر برطرف نمی‌شوند. حال آنکه میکرونیدلینگ در عین حال که روشی غیر تهاجمی محسوب می‌شود و هزینه کمتری دارد، می‌تواند در درمان این اسکارها موثر باشد. 

رساندن داروهای مورد نیاز به پوست :

همانطور که پیشتر ذکر شد، میکرونیدلینگ شامل ایجاد کانال های ریزی است که تا لایه درم عمق دارند. در نتیجه می توان محلول های درمانی و تقویتی را از طریق این کانال ها به لایه های داخلی تر پوست رساند.

درمان هایپرهیدروزیس :

برخی افراد در نواحی خاصی از بدن خود، بیشتر از حد معمول دچار تعریق می شوند. به این بیماری هایپرهیدروزیس گفته می شود. میکرونیدلینگ یکی از تکنیک هایی است که برای درمان این مشکل مورد استفاده قرار می گیرد. 

درمان ترک های چاقی و لاغری :

کم و زیاد شدن وزن، سبب کشیده شدن یا جمع شدن پوست می‌شود. این موضوع در صورت تکرار، به ایجاد ترک ها و تکه شدگی هایی روی پوست می‌شود و ظاهر ران ها، شکم، پهلو و حتی بازوها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.میکرونیدلینگ یکی از روش هایی است که برای درمان این ترک ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. میکرونیدلینگ با ایجاد آسیب های کنترل شده روی پوست، بدن را وادار به ترمیم این ترک ها می‌کند. 

مراقبت های قبل از میکرونیدلینگ :

  • پروسه میکرونیدلینگ به دلیل ورود سوزن به پوست، با خونریزی اندکی همراه است. البته این خونریزی جزئی بوده و به سرعت بند خواهد آمد. با این حال برای کاهش میزان خونریزی از یک هفته قبل باید مصرف داروهای رقیق کننده خون قطع شوند.
  • در هنگام میکرونیدلینگ پوست باید کاملا تمیز و عاری از هرگونه ماده ای باشد. به همین منظور در روز انجام میکرونیدلینگ، باید بدون آرایش و اعمال مواد دیگر روی پوست در محل حضور یابید.
  • در صورتی که از داروهای لایه بردار استفاده می‌کنید، ۷ الی ۱۰ روز قبل از انجام این تکنیک، باید پروسه لایه برداری را متوقف کنید. به علاوه در هفته منتهی به انجام این روش جوانسازی پوست، از آفتاب گرفتن و انجام سولاریوم خودداری کنید.

میکرونیدلینگ

مراقبت های بعد از میکرونیدلینگ :

  • بعد از میکرونیدلینگ، باید از اعمال مواد آرایشی روی بخشی از پوست که تحت میکرونیدلینگ قرار گرفته بپرهیزید.
  • استفاده از ضد آفتاب های باکیفیت یکی از مواردی است که باید به آن توجه داشت. تا چند روز بعد از انجام میکرونیدلینگ حساسیت پوست بالا می‌رود. در نتیجه قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آفتاب بدون لایه ضد آفتاب که بتواند از پوستتان محافظت کند، برای سلامت پوست مفید نخواهد بود. 
  • ۱ الی ۲ روز بعد از انجام این روش جوانسازی پوست، باید از رفتن به استخر و سونا و همچنین انجام ورزش های سنگین پرهیز کرد.
  • استفاده از کرم ها و داروهای آنتی بیوتیک که پس از میکرونیدلینگ توسط پزشک تجویز می شوند، باید به موقع و مرتب مصرف شوند. 

عوارض میکرونیدلینگ :

پیش از انجام میکرونیدلینگ از بی حسی های موضعی استفاده می شود تا ورود سوزن ها برای فرد دردناک نباشد. بنابراین در طی انجام پروسه درد خاصی متوجه مراجعه کننده نخواهد بود. پس از اتمام حالت بی حسی، ممکن است اندکی در ناحیه مربوطه احساس سوزش یا درد داشته باشید که موقتی بوده و به سرعت محو می شود.

قرمزی و کبودی از دیگر عوارض میکرونیدلینگ هستند که طی یک الی دو روز از بین می روند. تورم و التهاب نیز ممکن است بروز کنند. استفاده از کمپرس یخ برای بهبود سریعتر این عوارض مفید خواهد بود. جهت جلوگیری از ریختن آب بر روی پوست، بهتر است کمپرس را لای حوله یا پارچه ای نرم بپیچید. خونریزی جزئی در محل درمان، در دو روز اول طبیعی است. برای پاک کردن خون می توان از پنبه یا دستمال نرم استفاده کرد. تیره شدن پوست از عوارضی است که در طیف محدودی از افراد ممکن است بروز کند و علت آن هم فشار نامناسب و غیر استاندارد درمارولر است. در صورتی که کار را به پزشک ماهری بسپارید، نه تنها دچار این عارضه نخواهید شد، بلکه پوستتان روشن تر نیز خواهد شد.

میکرونیدلینگ برای چه افرادی مناسب است؟ 

  • افرادی که میخواهند چین و چروک های پوست خود را کاهش دهند
  • اشخاصی که دارای ترک های چاقی و لاغری هستند
  • افرادی که جای اسکار جوش، سوختگی و … روی پوستشان باقی مانده
  • کسانی که به دنبال جوانسازی و افزایش شفافیت پوست هستند
  • کسانی که به دنبال درمان منافذ باز پوست هستند

میکرونیدلینگ

چه کسانی نمیتوانند از میکرونیدلینگ استفاده کنند؟ 

  • افرادی که تحت پرتودرمانی قرار داشته اند و یا به تازگی اشعه درمانی انجام داده اند
  • زنان باردار
  • کسانی که زخم هایشان دیر التیام پیدا می‌کند
  • مبتلایان به تبخال یا بیماری خاص
  • افرادی که به دلیل ابتلا به بیماری های خاص مجبور به استفاده از داروهای رقیق کننده خون هستند

در آخر لازم به ذکر است که کسانی که اگزما، پسوریازیس، یا بیماری های خاص پوستی دارند، باید پیش از انجام میکرونیدلینگ با پزشک خود مشورت نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید